De mogelijkheden van HACCP wanden

De mogelijkheden van HACCP wanden

Wat zijn HACCP wanden?

Bij het bereiden van voedsel is het erg belangrijk dat alles netjes en schoon gebeurt, omdat er behoorlijk ernstige gevolgen zijn bij het verkeerd hanteren en bewaren van voedsel. HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Dit houdt in dat een organisatie die (onverpakt) voedsel bereidt, verwerkt en/of verkoopt, onderzoekt welke onderdelen van het productie- of bereidingsproces van voedsel tot gezondheidsbedreigingen kunnen leiden. HACCP wanden zijn een voorbeeld van een maatregel die genomen kan worden om een optimale voedselveiligheid te waarborgen.

Waar zijn HACCP wanden van toepassing?

Elk bedrijf dat met voedsel of medicijnen werkt, is verplicht om in productieprocessen, distributieprocessen en opslag van voedsel aan te geven waar mogelijke gevaren voor de kwaliteit en veiligheid van voedsel kunnen ontstaan. Dit geldt bijvoorbeeld voor keukens, bakkerijen, slagers of visverkopers. Speciale panelen kunnen worden gebruikt voor omstandigheden waar hygiëne een zeer belangrijke rol speelt, zoals HACCP wanden. Deze wanden voldoen aan de normen van de Keuringsdienst voor Goederen (HACCP-eisen) en garanderen een optimale voedselveiligheid en hygiëne.

Waarom zijn HACCP wanden nodig?

U kunt zich vast wel voorstellen dat als u veel met eten werkt, u ook veel zult moeten schoonmaken. Dat moet elke dag gebeuren. Daarom is het belangrijk dat de wanden en plafonds makkelijk en goed schoon te maken zijn. Daarnaast moeten ze ook bestand zijn tegen reinigingsmiddelen of chemicaliën en slagvast en vloeistofdicht zijn. De vorming van bacteriën of schimmels wilt u absoluut voorkomen in een ruimte waar voedsel wordt geproduceerd of waar u met medicijnen werkt. HACCP wanden zijn hiervoor een oplossing!

Wat is er mis met ‘gewone’ stalen wanden?

De meeste wanden zijn opgebouwd uit een staalconstructie met daar overheen een coating. Deze coating blijkt soms te kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Die invloeden beschadigen de coating en stellen deze bloot aan vocht en lage temperaturen. Dit vormt een gezondheidsrisico, omdat hierdoor onopgemerkte roest kan ontstaan. HACCP wanden zijn van kunststof en roesten dus niet. Daarom is dit uiteindelijk de meest duurzame en slimme keuze.

Geïnteresseerd in meer informatie over wanden voor uw huis of bedrijf? Lees dan ook eens over de voordelen van glazen wanden.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *